2010. január 16., szombat

Hosszúöltés leírása (anyag, szerszám)

Szükséges anyagok
  • Alapanyag, amire készítjük a hímzést
  • Fonal
  • Olló
  • Hímzőráma (elhagyható)

Amint látható, túl sok kellékre nem lesz szükségünk a hosszúöltéses kézimunka készítéséhez.
Az alapanyaggal bizony meggyűlt a bajom. A képek, amiket mutattam, eredeti francia alapra készültek. Sajnos nem lehet könnyen beszerezni itthon pont ilyet. (hogy őszinte legyek, még ugyanolyat nem láttam eddig itthon). De sebaj, mert nem csak az az egyfajta anyag használható a hosszúöltéshez. Mond valamit az, hogy kanavász, vagy kanava? Ez a neve az anyagnak, méghozzá pontosan mono kanava (mono canvas). Ha ezen a néven nem is ismert, a gobelin alappal már biztosan találkoztak. A mono kanavász szövése olyan, hogy csak egy-egy szál fut, nem úgy, mint amire a gobelint varrják.
A lényeg, hogy négyzetesen szőtt, egyforma nagyságú lukakkal rendelkező anyagra van szükség a hosszúöltéses kézimunkához. A lukak mérete elég nagy kell, hogy legyen, mert vastag fonallal dolgozunk, át kell férnie rajta.

A fonalról

Pamut vagy gyapjú fonallal dolgozunk. A gyapjúval még nincs is gond, az kapható az üzletekben, pont arra van szükségünk, amivel gobelint is varrnak. A pamutfonal már nehezebb eset. Régen volt a Volga fonal. Vastag pamutfonal. Az utóbbi jónéhány évben, ha már egyáltalán láttam Volga fonalat, akkor az csak 3-4 színben volt kapható. Sajnos. Hosszúöltéses kézimunkára sem az osztott hímző, sem a gyöngy vagy perlé sem alkalmas.

A tű akkora legyen, amibe be tudjuk fűzni a szálat, de ugyanakkor át tudjuk húzni az alapanyagon is. Természetesen tompahegyű. Nem mondok olyan okosságokat, hogy hanyas számú, ilyen huncutságokat az Interneten lehet olvasni, a boltokban van a tompahegyű hímzőtű, ha szerencsénk van, talán még 2 méretben is…

Olló
Ezt nem ragozom.

Hímzőráma
Rámán varrni nem mindenki tud, nekem se nagyon megy. Azért jó használni, mert egyenletesen lehet öltögetni, nem húzzuk össze a kézimunkát.