2009. október 19., hétfő

Hosszúöltés

A hosszúöltés egyfajta kézimunka. Előnyomott alapra, - ami hasonlít a gobelin alapra - gyapjúfonallal hímezzük. Sajnos sok fonal kell hozzá, ha az úgynevezett laposöltéssel készítjük, de lehet takarékoskodni a fonallal. A munka hátoldalán nem öltünk vissza az előző öltés kezdetéig, hanem csak az öltés vége melletti lukon öltünk fel a munka színére.


Vigyázni kell, nehogy nagyon meghúzzuk a szálat varrás közben, mert összerántja a munkát.


A hosszúöltés angol neve long stitch.
http://www.stitchopedia.com/LongStitch.html

A fenti oldalon sokféle öltés található, rajzok segítik a megértést, nem is kell tudni angolul, a rajzok mutatják, hogyan kell elkészíteni egy-egy öltést.


A nagy öltések segítségével szép nagy felhőket tudunk varrni. Ha tagoltabb felületet szeretnénk készíteni, rövidebb öltésekkel dolgozunk, aminek a neve tűfestés. Nagyon kifejező a név, pontosan úgy kell elképzelni a munkát, ahogyan a tűfestést elképzeljük. Kisebb vonalak készülnek, amik egybefonódnak.


Ime, ilyen a tűfestés:

A hosszúöltés (long stitch) segítségével nagyon gyorsan készül a munka. Nem aprózzuk el a dolgot, egy kb. 30x40-es képet esténként hímezve egy hét alatt készítettem el. Ez az első munkám volt, tehát gyakorlattal nem rendelkeztem.

Legközelebb bemutatom a hosszúöltéssel készült kézimunkáimat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.